vi ratpenat

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

3/3 - (21 votes)
El vi biodinàmic Ratpenat va néixer del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten. El 60% dels beneficis d’aquest vi es destinen a projectes que tenen com a objectiu divulgar la importància de la ratapinyada en l’ecosistema i en la conservació d’aquest mamífer a l’entorn de la vinya com a eficient insectívor natural. Seguint l’èxit de Ratpenat, el 2018 neix Volaina, el nou vi del Celler Credo, ideat per reconèixer la tasca del Museu de Ciències Naturals de Granollers en el projecte d'augment de les poblacions de papallones a dues vinyes d'aquesta bodega, a Sant Quintí de Mediona i a Torrelavit (l'Alt Penedès).

Ampolles produïdes per anyada Ratpenat

Ampolles produïdes per anyada Volaina

Total contactes Ratpenats

Total contactes Papallones

Entitat

Empresa

Vi Ratpenat 2014. Celler CredoDes del 2013 i fins a l’actualitat, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Celler Credo col·laboren per avaluar l’estat de les poblacions de ratpenats a les vinyes i aplicar mesures per conservar-ne les poblacions.

Els estudis sobre poblacions de ratpenats evidencien que la seva presència ha disminuït a causa de l’abús de tractaments amb insecticides químics al camp i de l’homogeneïtzació del paisatge (eliminació de refugis on es poden establir).

+

Científicament anomenats quiròpters, els ratpenats esdevenen uns grans aliats per al control de plagues d’insectes a través de la seva integració en l’hàbitat natural de la vinya”, diu Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els ratpenats són insectívors amb capacitat de depredar, cada nit, l’equivalent a la meitat del seu pes (podem parlar de tones d’insectes al llarg de l’any).

En aquest sentit, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Celler Credo realitzen un estudi per avaluar la relació entre la presència de ratpenats i el descens de la població de la Lobesia Botrana a les vinyes. Aquest insecte, conegut també com a corc del raïm, pon els ous a la pell del raïm i la forada per poder-se alimentar.

El ratpenat, en tenir un vol nocturn igual que el corc del raïm, es converteix en un excel·lent depredador que regula els flagells de manera totalment natural. Només respectant les cadenes tròfiques i cercant l’harmonia entre els éssers vius que habiten les vinyes aconseguim ecosistemes en ple equilibri, sense recórrer a insecticides ni pesticides”, detalla l’enòleg Joan Rubió.

En els següents enllaços es pot fer el seguiment del contactes i característiques dels ratpenats per ubicació: Turó de Mota 1 i 2 i Sant Quintí de Montpadrós 1 i 2.

http://habitats.ratpenats.org/localitats/1/    

http://habitats.ratpenats.org/localitats/2/  

http://habitats.ratpenats.org/localitats/63/

http://habitats.ratpenats.org/localitats/64/

Respecte el Vi Volaina, neix per afavorir l’augment de papallones a dues vinyes de cultiu biodinàmic del Celler Credo. La producció de Volaina es realitza en col·laboració amb el  Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) que és un programa iniciat l’any 1994 de seguiment de papallones diürnes a Catalunya, i que dona molta informació rellevant sobre l’evolució de la població de la papallona, i de l’impacte dels canvis d’usos del sol i del canvi climàtic en la biodiversitat. En els següents enllaços es pot fer el seguiment dels contactes de papallones:

http://www.catalanbms.org/es/itineraris/149/

http://www.catalanbms.org/es/itineraris/150/

RATPENAT

Projectes relacionats

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem