Un espai ple de vida

Treballem plegats, com les abelles!

2/3 - (2 votes)

Un apiari didàctic fruit del treball en xarxa per afavorir la biodiversitat i la inclusió social.

Al setembre de 2020, el “Cementiri Comarcal del Parc Roques Blanques”, situat al Parc Natural de la Serra de Collserola, va posar en marxa el projecte “Apiari Didàctic”.   Es tracta de la primera iniciativa d'aquestes característiques que es realitza en un cementiri a l’Estat Espanyol, i és un projecte conjunt impulsat pel Cementiri Comarcal Parc Roques Blanques (Àltima) amb l'assessorament expert del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, els apicultors de Melvida, la participació del “Projecte Aristeu” i la implicació d'Esclatec, centre especial per a la inclusió social de persones amb discapacitat múltiple, i l'empresa de jardineria La Cyca.
60

ruscs, 3.000.000 d’abelles en època forta

300

milions de flors pol·linitzades al dia

10-12 kg

de mel per cada rusc adult

3 kg

de cera per rusc

Entitat

Parc Natural de Collserola

Entitat

Esclatec

Empresa

Cementiri Roques Blanques

Empresa

La Cyca

Empresa

Melvida


El projecte té un triple objectiu: mediambiental, promoure la protecció de les abelles, com a pol·linitzadores clau que tenen un paper essencial en l’ecosistema i en la biodiversitat del medi; educatiu, fomentant la conscienciació social mitjançant la difusió i l’aprenentatge de tot allò que envolta el món d’aquests himenòpters; i, finalment, social, reforçant el compromís i la implicació del projecte amb les entitats socials que treballen amb col·lectius en risc de vulnerabilitat.

La primera fase de l’apiari és la dedicada als programes d’educació i sensibilització ambiental i, a més dels 150 m2 que ocupa, està envoltada per una zona amb més de 250 plantes mel·líferes d’espècies autòctones (espígol, romaní, farigola, orenga i sàlvia), degudament identificades, per tal de poder explicar als visitants quines són algunes de les espècies vegetals més rellevants en la pol·linització i l’alimentació d’aquests insectes.

En conjunt, les abelles disposen d’un entorn molt favorable amb múltiples fonts d’alimentació naturals i autòctones ja que el cementiri també compta amb uns 29.000 m2 de prats amb més de cinquanta espècies vegetals diferents a banda de les 100 hectàrees del recinte del cementiri, de les quals 50 són boscoses.

L’objectiu és arribar als 100 rucs!

 

El projecte es basa en els criteris d’una apicultura artesanal, responsable i ecològica, un model que prioritza el benestar de les abelles i el respecte pel seu ritme biològic i la seva funció restauradora de l’ecosistema, sense objectius productius ni causant estrès per a les abelles.

Més enllà de la gestió del rusc i de la tasca pedagògica, el projecte també té una vessant social donat que la mel es dóna a persones en situació de precarietat i fomenta la inserció laboral de col·lectius vulnerables (persones amb discapacitats múltiples) que produeixen espelmes fetes a mà. Les espelmes són un record per a les famílies que pateixen un dol.

Projectes relacionats

Uttopy

Moda i disseny a favor de grans causes

 

BatTune

Disseny i comercialització d’un nou dispositiu d’alta tecnologia per a l’estudi dels ratpenats

 

Projecte inactiu

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem