Tisanes per la biodiversitat

Tres infusions solidàries que contribueixen a conservar la natura

2.5/3 - (4 votes)

Amb aquest projecte el Grup de Natura Freixe vol incidir en la conservació de la població d’insectes pol·linitzadors com les abelles o les papallones, que en els últims mostrejos duts a terme a la Reserva Natural de Sebes, a la Ribera d’Ebre, s’han constatat amb una clara tendència negativa a conseqüència de la pèrdua d’hàbitats, l’agricultura extensiva o l’ús massiu d’insecticides, entre altres impactes ambientals.

Per tal d’afavorir la seva presència i sensibilitzar de la seva importància, s’està treballant en la creació d’un oasi de pol·linitzadors amb recobriments de plantes nutrícies i plantes aromàtiques a la superfície agrícola per potenciar la presència i la reproducció d’algunes de les espècies més amenaçades.

4.280

noves plantes aromàtiques

10

Hotels per a insectes instal·lats

1

Conservació d’1 espai natural protegit

48

espècies de papallones observades

Entitat

Entitat

Entitat

Entitat

Entitat

Empresa

La creació de les tisanes ecològiques per la biodiversitat va sorgir, inicialment, amb l’objectiu d’aprofitar un recurs natural com és la regalèssia, una planta aromàtica i medicinal que creix de manera espontània a la Reserva Natural de Sebes. D’aquesta manera, es converteix en un element més per contribuir als projectes de conservació de l’espai protegit.

Per altra banda, un altre objectiu implícit en el projecte és l’impuls de la bioeconomia amb l’aprofitament de les plantes aromàtiques per a l’elaboració de productes. Així, es fomenta una producció basada en la utilització i la conservació dels recursos biològics de manera sostenible que contribueix a protegir el medi ambient i la sobreexplotació dels recursos naturals per afavorir la biodiversitat, un element clau davant de reptes actuals com l’emergència climàtica.

La finca on es du a terme el cultiu és el Mas de Pitoia gràcies a un acord de custòdia a tres bandes amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, que va adquirir els terrenys l’any 2009, i l’Ajuntament de Flix, que disposa de la finca en cessió.

Les tisanes són elaborades per Reyoma, una empresa familiar ubicada a Montcada i Reixac, en col·laboració amb el Grup de Natura Freixe i la Xarxa Parc de les Olors. Cadascuna de les tres infusions s’identifica amb una espècie emblemàtica de la Reserva Natural de Sebes: la papallona damer de la centàurea (Melitaea phoebe), el blauet (Alcedo atthis) i la cigonya blanca (Ciconia ciconia); i totes tenen en comú un ingredient emblemàtic, la regalèssia.

Per completar el producte, també s’ha parat especial atenció en el disseny del packaging d’aquestes tisanes per la biodiversitat: s’utilitzen envasos que tenen un impacte ambiental i una petjada de carboni mínims, utilitzant canya de sucre, tintes d’origen vegetal i altres materials compostables.

Projectes relacionats

Jo CoCo

L’estil de vida Residu Zero

 

Uttopy

Moda i disseny a favor de grans causes

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem