Submarinisme i seguiment d’opistobranquis

Voluntariat i formació de submarinistes

2.4/3 - (2 votes)

El tàndem de l’entitat Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) amb el centre d’immersió H2O de Palamós és un projecte de col·laboració amb un doble objectiu: obtenir dades per al seguiment d’opistobranquis de Catalunya i alhora formar nous submarinistes que puguin fer de mostrejadors quan fan immersions.

Projecte inactiu

Policera Elegans

Projecte inactiu

5 cursos realitzats

cursos realitzats

60 participants en els cursos de formació

participants en els cursos de formació

54

immersions realitzades pels socis del GROC

nombre d’espècies registrades

Entitat

Empresa

Cada any, el GROC i H2O organitzen conjuntament dos cursos anuals d’opistobranquis: el GROC aporta la part teòrica i de coneixements i H2O aporta els mitjans per poder fer la part pràctica del curs i és qui gestiona les inscripcions. El primer curs és d’iniciació, Biologia i ecologia dels opistobranquis, i el segon, més avançat, Identificació dels opistobranquis mediterranis.

+

opistobranquisEn el marc d’aquesta col·laboració, H2O també posa a disposició del GROC quatre places al mes per fer immersió en vaixell a punts fins ara poc prospectats pel que fa als opistobranquis: els Ullastres, les illes Formigues, la Roca Roja, etc. Les places d’aquestes immersions són ocupades pels socis del GROC que tenen experiència en la cerca i identificació d’opistobranquis, però, també, per als qui estiguin en procés de formació i interessats a posar en marxa nous punts de mostreig.

Sens dubte és una oferta molt interessant per als aficionats del sector, que poden fer immersions amb un alt valor afegit ambiental i didàctic, i poden participar en el seguiment d’aquests invertebrats”, explica Guillem Mas, president del GROC.

A canvi, el centre d’immersió H2O va agafant expertesa en els opistobranquis, fet que li permet diferenciar-se d’altres centres competidors i oferir un nou producte. En aquest sentit, poden oferir una opció formativa singular i atractiva als seus clients. El seu equip de guies aprenen a explotar un nou recurs i la informació obtinguda en les immersions de seguiment serveix per fer un brífing (explicació de preimmersió) més detallat.

Els opistobranquis i la mediterrània

opistobranquisEls opistobranquis són una subclasse de mol·luscs gasteròpodes que es caracteritzen per tenir la closca reduïda o inexistent i les brànquies (òrgan per respirar) situades a la part del darrere del cos.

Els opistobranquis destaquen per la seva diversitat d’espècies, mides, formes i colors, ja que són animals molt vistosos i apreciats pels submarinistes. “L’any 2010, al litoral català n’hi havia 207 espècies registrades, però arran del projecte de seguiment del GROC i de col·laboracions com la del tàndem GROC-H2O, actualment s’han superat les 230 espècies”, remarca Guillem Mas.

Amb aquest tipus de col·laboració tant l’empresa com l’entitat hi surten guanyant i, a més, s’aconsegueix aprofundir en el coneixement dels opistobranquis del litoral català, un dels objectius fundacionals del GROC.

És un projecte en actiu, així que, si hi esteu interessats, comenceu a reservar la plaça!

Projectes relacionats

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

BatTune

Disseny i comercialització d’un nou dispositiu d’alta tecnologia per a l’estudi dels ratpenats

 

Projecte inactiu

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem