òliba

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

3/3 - (3 votes)
A qui li poden interessar unes caixes de fusta utilitzades en un procés industrial que ara per ara es gestionen com a residu? Això és el que un dia es va preguntar l’empresa Siemens, veient que era un material de qualitat amb moltes possibilitats. La resposta ha estat un tàndem amb l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE) per transformar les caixes de fusta en caixes niu i afavorir la recuperació de les poblacions d’òliba en aquest Parc Natural.
Projecte Òliba Apnae
Projecte Òliba

de fusta cedida, de residu a recurs

caixes niu instal·lades

de les caixes niu hi ha evidències de la presència de l’òliba

cries d’òliba nascudes en aquestes caixes niu

Entitat

Empresa

LOGO_PROJ_OLIBA-1L’APNAE és una entitat creada l’any 1992 per promoure projectes i activitats per a la millora de la conservació dels paisatges, elements i sistemes naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i de la natura en general, i vetllar perquè els objectius de l’educació ambiental s’estenguin a tots els visitants o usuaris del Parc i zones properes de la comarca.

Diverses observacions i estudis d’arreu mostren com cada cop més poblacions d’òliba (Tyto alba), bioindicador remarcable de la situació dels territoris rurals, estan en risc o disminueixen a causa de l’alteració del fràgil equilibri del seu hàbitat. Motivats per aquesta alarma, des de l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE) s’inicia el projecte Òliba, amb l’objectiu principal d’invertir aquesta tendència negativa, que va quedar confirmada amb el cens elaborat a l’inici del projecte”, explica la Montse Pascual, de l’APNAE.

+

Les causes més freqüents de la davallada de les poblacions d’òliba són la pèrdua de llocs de cria, com ara masos, golfes o arbres madurs amb forats naturals. També la pèrdua d’hàbitat a causa de l’abandonament progressiu de la vida a pagès, que ha comportat una reducció de camps conreats, seguida d’una intensa reforestació natural amb un creixement de masses boscoses contínues.

Projecte ÒlibaPer afavorir la cria de l’òliba, es van organitzar jornades de voluntariat per a la construcció de caixes niu a partir de les caixes que Siemens cedeix a l’APNAE. També es van fer xerrades i es va oferir la possibilitat de custodiar una caixa niu. Es tracta d’un ocell evidentment atractiu per als nens i adolescents, que es poden sentir fàcilment engrescats a col·laborar en l’estudi i la preservació d’aquest rapinyaire nocturn i sentir-se’n protagonistes.

També diversos estudiants de la Universitat de Girona fan les pràctiques o treballs de final de grau de biologia en el marc d’aquest projecte identificant els espais, instal·lant les caixes niu i fent-ne el seguiment.

D’altra banda, Siemens, fàbrica de Cornellà, és una empresa que manté la certificació EMAS des de l’any 1999, i aspira a una millora contínua del seu comportament ambiental durant tot aquest temps. En aquest sentit, l’empresa està desenvolupant noves propostes de compromís directe en la conservació de la biodiversitat, com ara la seva implicació en el projecte Òliba, alhora que minimitza els residus generats.

Volem fer partícips tots els treballadors de l’empresa en aquest projecte, per la qual cosa també estem avaluant la possibilitat d’organitzar una visita del nostre personal i els seus familiars al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà; penso que pot ser una experiència molt enriquidora per a tots nosaltres, i una manera de fomentar la conscienciació mediambiental en els nostres treballadors”, explica l’Albert Dengra, coordinador ambiental de Siemens.

Projecte Òliba ApnaeEn aquesta línia, l’empresa ha establert relacions amb d’altres entitats, cedint fusta residual a diverses escoles públiques del Baix Llobregat, o actuant activament fora del seu centre, amb l’adhesió al projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània a la comarca de les Garrigues, projecte que duen a terme conjuntament el Club EMAS (associació a la qual pertany Siemens) i l’Associació Trenca.

Projectes relacionats

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem