Jugar amb foc

És el foc un aliat o una amenaça?

3/3 - (1 vote)
El febrer del 2020 el Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla) de l’Espluga de Francolí va inaugurar l’exposició temporal “Jugar amb foc”. Aquesta va ser la tercera exposició que produeix l’equipament després de l’aprovació del seu pla estratègic, que situa l’educació cultural per a la sostenibilitat en l’eix de les seves actuacions, un fet innovador en els espais culturals.
5.736

Visites a l’exposició temporal

34

Número d’activitats educatives realitzades fins al 9/11/2022

Entitat

Empresa

Empresa

Inici exposició temporal

Inici exposició temporal

La mostra va ser organitzada i produïda conjuntament amb la Fundació Pau Costa, i tenia per objectiu interpel·lar el visitant i reflexionar sobre la gestió actual dels boscos i, de retruc, de les zones rurals. La voluntat era aprofundir en l’ecologia del foc, generar coneixement al voltant dels incendis forestals i reflexionar entorn del canvi climàtic i de la sostenibilitat de l’actual relació entre el foc i les persones, sempre dialogant amb diferents formes d’art (visual, audiovisual, etc.) i la cultura (diferents peces de la col·lecció permanent del museu).

Llum, escalf, progrés, festa… però també destrucció, guerra, mort. És el foc un aliat o una amenaça? El coneixem prou per poder-lo prevenir? I com afrontem el creixement del risc d’incendis provocat per l’escalfament global?

La divulgació d’aquest element es va propiciar des dels llenguatges artístics, amb obres de Joan Miró, Josep Guinovart, Chema Madoz, Joan Brossa, Núria Vila o Marta Pruna, entre molts d’altres.

D’aquesta exposició se’n va desencadenar una activitat pedagògica, la qual fa un recorregut per la ambivalència exposada anteriorment.

Posteriorment, i després d’un llarg procés d’anàlisi i replantejament del sistema de gestió de la col·lecció del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, aquest 2022 neix l’exposició virtual, la qual rep el mateix nom.  Aquest és el primer projecte del MVR que connecta de manera dinàmica les col·leccions del museu amb una exposició online.

L’exposició “Jugar amb foc” vincula el foc, en un sentit positiu i en un sentit negatiu, amb 3 àmbits diferents: els humans, l’art, i la natura. Es presenta aquest element com el gran aliat de la humanitat: imprescindible per al desenvolupament de la civilització, motiu de festa i objecte de la ciència i les arts. Però sobretot posa èmfasi en el fet que el foc hagi jugat a cavall de l’ambivalència: el foc que regenera i el foc que crema. El foc dels diables, dels fogons i de les llars. I el foc dels llamps, de la guerra i de l’apocalipsi; la gran amenaça. Sigui com sigui, el plantejament és que hem de conviure amb el foc i el millor és fer-ho d’una manera sostenible.

En aquest espai online es valoren tots els elements que custodia el museu relacionats amb el foc (estris de cuina, eines, etc.) a través de fotos i les corresponents explicacions.  D’altra banda, també s’hi poden trobar vídeos explicatius del fenomen en les seves diferents facetes.

Vídeo visita guiada per l’exposició temporal

 

Activitat educativa

Activitat educativa

 

Activitat educativa

Activitat educativa

 

Activitat educativa

 

Fotografies de l’espai virtual

Fotografies de l’espai virtual

 

Fotografies de l’espai virtual

Fotografies de l’espai virtual

Projectes relacionats

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem