Voltor

El voltor negre torna a volar al Prepirineu

Un tàndem per a la conservació d’espècies en perill d’extinció

3/3 - (2 votes)
L’esforç conjunt d’administracions, empreses i entitats ambientals ha permès el retorn del voltor negre als Pirineus gràcies a la creació d’una xarxa de punts d’alimentació suplementària (PAS) com a suport alimentari per a l’espècie; s’ha augmentat així la disponibilitat d’aliment i s’ha assegurat la supervivència de la recent creada colònia de voltor negre i de les altres espècies d’ocells carronyaires d’interès del Pirineu.
Voltor negre al Pirineu

Fotos: Equip de Boumort - Alinyà

50 tones/any

de carronya provinents d’escorxadors i empreses càrnies

de 4 individus l’any 2007 a 47 individus l’any 2015

12

polls nascuts a la colònia

Entitat

Entitat

Naturaleza Rural

Entitat

Entitat

Entitat

Entitat

Entitat

Entitat

Empresa

Empresa

Feia més d’un segle que una de les joies naturals més emblemàtiques dels Pirineus havia desaparegut: el voltor negre (Aegypius monachus), l’ocell carronyaire més gran d’Europa.

L’any 2007 es va iniciar el programa de reintroducció d’aquesta espècie als Pirineus, amb dos objectius clars: la recuperació del voltor negre com a espècie reproductora a la serralada pirinenca i la creació d’un nucli, al Prepirineu català, que servís de pont de comunicació entre les poblacions ibèriques i els petits nuclis de França.

+

Aquest programa es desenvolupa al Prepirineu de Lleida i disposa de dos punts d’alliberament: la Reserva Nacional de Caça de Boumort i l’Espai Natural Muntanya d’Alinyà. La zona és estratègica per la connexió entre la població ibèrica i la petita població francesa de voltor negre, atès que es troba entre aquestes dues zones.

Amb la implicació d’administracions, empreses, entitats ambientals i sectors locals d’influència en el projecte, s’ha creat una xarxa de punts d’alimentació suplementària (PAS); s’ha augmentat així la disponibilitat d’aliment per a l’espècie i s’ha assegurat la supervivència de la recent creada colònia de voltor negre i de les altres espècies d’ocells carronyaires d’interès del Pirineu, com són el trencalòs (Gypaetus barbatus), l’aufrany (Neophron percnopterus), el milà reial (Milvus milvus) i el milà negre (Milvus migrans). L’especialització de les aportacions ha comportat la reducció significativa de presència del voltor comú (Gyps fulgus), en benefici de l’estabilitat i la fixació de la colònia de voltor negre.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Dues entitats, GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat) i l’Associació Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, juntament amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i Red Eléctrica de España (REE) participen de manera destacada en el finançament del projecte.

L’associació Trenca gestiona, amb el suport financer de la Generalitat de Catalunya i d’Endesa, tres dels PAS existents.

En aquesta xarxa de punts d’alimentació suplementària (PAS) és fonamental, també, la col·laboració d’escorxadors locals, empreses càrnies de la zona, ramaders, pastors i agents rurals, amb les aportacions de restes de carn.

El projecte també compta amb la col·laboració de les administracions de la Junta d’Extremadura, la Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia, Castella-la Manxa, el Govern del Principat d’Astúries i de la Regió de Múrcia.

Totes aquestes sinergies i col·laboracions d’entitats/empresa són un exemple clar de projectes amb benefici mutu, tant per a les mateixes empreses, institucions i entitats implicades com per al medi natural, i per a la societat en general.

Projectes relacionats

3/3 - (4 votes)

Pont solidari

Un pont per donar pas a la solidaritat

 
3/3 - (3 votes)

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 
3/3 - (20 votes)

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem