Pont solidari
Un pont per donar pas a la solidaritat
tones de carronya provinents d’escorxadors i empreses càrnies (any 2021)
exemplars de voltors negres a la colònia
polls nascuts a la colònia des de l'inici del projecte (van sobreviure 45)
Feia més d’un segle que una de les joies naturals més emblemàtiques dels Pirineus havia desaparegut: el voltor negre (Aegypius monachus), l’ocell carronyaire més gran d’Europa.
L’any 2007 es va iniciar el programa de reintroducció d’aquesta espècie als Pirineus, amb dos objectius clars: la recuperació del voltor negre com a espècie reproductora a la serralada pirinenca i la creació d’un nucli, al Prepirineu català, que servís de pont de comunicació entre les poblacions ibèriques i els petits nuclis de França.
+
Aquest programa es desenvolupa al Prepirineu de Lleida i disposa de dos punts d’alliberament: la Reserva Nacional de Caça de Boumort i l’Espai Natural Muntanya d’Alinyà. La zona és estratègica per la connexió entre la població ibèrica i la petita població francesa de voltor negre, atès que es troba entre aquestes dues zones.
Amb la implicació d’administracions, empreses, entitats ambientals i sectors locals d’influència en el projecte, s’ha creat una xarxa de punts d’alimentació suplementària (PAS); s’ha augmentat així la disponibilitat d’aliment per a l’espècie i s’ha assegurat la supervivència de la recent creada colònia de voltor negre i de les altres espècies d’ocells carronyaires d’interès del Pirineu, com són el trencalòs (Gypaetus barbatus), l’aufrany (Neophron percnopterus), el milà reial (Milvus milvus) i el milà negre (Milvus migrans). L’especialització de les aportacions ha comportat la reducció significativa de presència del voltor comú (Gyps fulgus), en benefici de l’estabilitat i la fixació de la colònia de voltor negre.
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Dues entitats, GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat) i l’Associació Trenca participen en l’assessorament i l’execució del projecte, juntament amb el personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra Social “La Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i Red Eléctrica de España (REE) participen de manera destacada en el finançament del projecte.
L’associació Trenca gestiona, amb el suport financer de la Generalitat de Catalunya i d’Endesa, tres dels PAS existents.
En aquesta xarxa de punts d’alimentació suplementària (PAS) és fonamental, també, la col·laboració d’escorxadors locals, empreses càrnies de la zona, ramaders, pastors i agents rurals, amb les aportacions de restes de carn.
El projecte també compta amb la col·laboració de les administracions de la Junta d’Extremadura, la Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia, Castella-la Manxa, el Govern del Principat d’Astúries i de la Regió de Múrcia.
Totes aquestes sinergies i col·laboracions d’entitats/empresa són un exemple clar de projectes amb benefici mutu, tant per a les mateixes empreses, institucions i entitats implicades com per al medi natural, i per a la societat en general.
Un pont per donar pas a la solidaritat
Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat
Voluntariat i formació de submarinistes
Projecte inactiu
Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.
Si vols saber més sobre Tàndem