Compensanatura

Compensanatura

Preservant els boscos madurs

La iniciativa #CompensaNatura té com a finalitat la implicació de la societat en la preservació efectiva de tresors naturals d’arreu del món, entre els quals també hi ha els darrers boscos madurs de Catalunya. Davant la urgent necessitat de protegir el que es pot entendre com el “nucli antic” dels nostres boscos, que actualment ocupa menys del 5% de la superfície arbrada del país, empreses i particulars poden preservar, per exemple, 100 m2 d’un d’aquests boscos durant 25 d’anys, amb una aportació puntual de només 19 euros. Objectiu actual: preservació d’uns primers 30 boscos d’alt valor natural a Catalunya, unes 150 hectàrees (l’equivalent a 150 camps de futbol).
CompensaNatura
compensanatura

participants (persones, famílies i organitzacions)

compensanatura

superfície de boscos preservats arreu del món

Entitat

Empresa

Un “bosc madur” és un bosc amb una nul·la o molt poca intervenció humana, que ha anat evolucionant de manera natural al llarg de dècades, o fins i tot segles, fins a convertir-se en un exponent únic i singular. Generalment, en un bosc madur hi trobem arbres vius de grans dimensions i d’edat notable i, també, fusta morta en peu o caiguda de diferents dimensions i estats de descomposició, moltes vegades coberta amb molses i líquens. Tots aquests elements tenen un paper clau per a la biodiversitat, per tal com actuen com a base, refugi i aliment d’una infinitat d’espècies.

+

Un 80% de l’import de les donacions a la iniciativa es canalitzen materialitzant un “pagament per a serveis ambientals” a la propietat d’aquests boscos d’alt valor natural, mitjançant el que es coneix com a “compra de drets de tala”. Aquest pagament es plasma en un acord de custòdia entre la propietat i Acciónatura (en el marc del seu programa #Sèlvans), en què la propietat es compromet a no fer cap aprofitament fuster en la zona acordada durant 25 anys. En acabar aquest període, caldrà renovar l’acord i el pagament, i així successivament. Cal considerar que el 75,4% dels boscos de Catalunya són de propietat privada.

La proposta d’Acciónatura, segons la iniciativa que figura a www.compensanatura.org, és fàcil, mesurable i econòmica: simplement promovem que organitzacions i particulars ajudin a salvaguardar els nostres espais naturals terrestres més valuosos, d’una superfície equivalent als m2 de sòl que ocupen amb les seves oficines, botigues, naus industrials o habitatges”, explica Stefan Esser, d’Acciónatura.

La iniciativa es basa en el primer indicador oficial d’impacte d’una organització sobre la biodiversitat: l’“ocupació del sòl”, que s’ha d’expressar en “m2 de superfície construïda”. Per exemple, per a una pime, estem parlant d’un cost únic de 19 euros, per preservar durant 25 anys una superfície de bosc madur equivalent a una oficina de 100 m2. L’empresa rep un certificat numerat, apareix directament a la llista d’organitzacions implicades, i se’n fa menció expressa en la notícia que fa pública la preservació efectiva del bosc corresponent.

Gràcies a la implicació de 13 particulars i 9 organitzacions, el febrer de 2015 Acciónatura va preservar un primer dels 292 boscos més singulars de Catalunya, d’una extensió d’1,4 hectàrees (al Ripollès). El març de 2016 va preservar un segon i tercer rodal, gràcies a la implicació de 7 organitzacions y 4 particulars, d’una extensió de 5,69 hectàrees, a l’Alt Empordà.
El repte actual de la iniciativa CompensaNatura és la conservació efectiva d’uns primers 30 boscos d’alt valor natural, sobre unes 150 hectàrees (l’equivalent a 150 camps de futbol), on només cal la implicació de noves organitzacions i particulars a través de www.compensanatura.org perquè es pugui formalitzar l’acord amb la respectiva propietat, fer el pagament per serveis ambientals, i preservar aquests tresors de biodiversitat per 25 anys.

Des del 2013, Acciónatura també està treballant en la configuració i implementació d’una “xarxa de boscos terapèutics” vinculada a la conservació i custòdia d’aquests boscos d’alt valor natural, com a projecte derivat del programa #Sèlvans, de conservació de boscos madurs. La informació de la línia de treball dels #BanysDeBosc està disponible al web www.banysdebosc.cat.

Ancestralment els boscos vells eren venerats perquè protegien la societat i eren refugi dels déus. Amb el temps quasi han desaparegut del tot; tan sols resten uns pocs paratges molt exposats, com s’està demostrant, a la tala dels seus arbres centenaris. Ara són aquests relictes els que ens necessiten a cadascuna i cadascú de nosaltres. Custodiant-los garantim els seus enormes beneficis ambientals i podem gaudir de la seva màgia i propietats curatives i espirituals”, comenta Jaume Hidalgo, coordinador del programa Sèlvans.

Empreses, organitzacions i particulars es poden sumar a aquest veritable esforç col·lectiu directament a través de www.compensanatura.org.

Projectes relacionats

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem