BatTune
Disseny i comercialització d’un nou dispositiu d’alta tecnologia per a l’estudi dels ratpenats
Projecte inactiu

Projecte inactiu

unitats venudes

5.643 usuaris l’any 2015
El Museu de Ciències Naturals de Granollers, entitat capdavantera en l’estudi de la fauna i especialment dels quiròpters (ratpenats), i l’Associació Galanthus, entitat vinculada a l’estudi i la divulgació del medi natural, no tenien a l’abast aquesta tecnologia, però l’entrada en escena, fruit d’una casualitat, de l’empresa Zolertia, empresa de disseny d’equips electrònics amb molta experiència en sistemes de comunicacions sense fils, els va dur a treballar conjuntament en aquest projecte.
“Es tractava de fer un receptor a un preu raonable, de menys de 100 €, que captés els crits d’alta freqüència dels ratpenats i els convertís en audibles per fer-ne el seguiment sense haver-los de capturar”, diu Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
El BatTune és, doncs, un producte dissenyat, desenvolupat i fabricat a Catalunya, que s’ha anat actualitzant fins a arribar a una tercera versió, que és la que a hores d’ara es ven arreu del món a través d’un distribuïdor català que disposa d’una botiga en línia. L’aparell té un ús familiar i és molt adequat per a activitat educatives i seguiments amb voluntariat.
+
Els beneficis del tàndem
“Aquesta relació s’ha mostrat molt profitosa per a totes les parts. D’una banda, les entitats que estudiem els ratpenats hem aconseguit una aplicació tecnològica a un preu raonable, hem pogut estendre l’aplicació a la xarxa de voluntaris implicats en els estudis, i hem facilitat la tasca dels educadors amb un aparell senzill d’utilitzar”, explica Xavier Puig, de l’Associació Galanthus.
I per a Zolertia ha suposat poder comptar amb les dues entitats en l’anàlisi dels requisits del producte, la qual cosa ha afavorit que el fruit d’aquesta col·laboració sigui tècnicament tan vàlid com el de la competència, que actualment està constituïda per un grup d’unes cinc empreses, amb la predominança d’una de sueca, que és la que fa més temps que és present en el mercat i la que té més bagatge. I a més, amb l’avantatge que aquest producte català té un preu molt competitiu en el mercat.
“Hem trobat un nínxol de mercat en el qual ara competim amb empreses capdavanteres a escala internacional i que treballa des d’aquí promovent el Made in Catalonia”, remarca Marc Fàbregas, de Zolertia.
Projectes relacionats
Projecte inactiu

El voltor negre torna a volar al Prepirineu
Un tàndem per a la conservació d’espècies en perill d’extinció

Vi, ratpenats i papallones
Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.
Contacta'ns
Si vols saber més sobre Tàndem