Battune

BatTune

Disseny i comercialització d’un nou dispositiu d’alta tecnologia per a l’estudi dels ratpenats

3/3 - (10 votes)
Una empresa, Zolertia, i dues entitats, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Associació Galanthus, s’han unit per dur a terme una iniciativa innovadora: dissenyar un dispositiu electrònic econòmic que permeti l’estudi dels ratpenats sense haver-los de capturar: el BatTune. Un producte dissenyat, desenvolupat i fabricat a Catalunya, que actualment l’empresa ven arreu del món i que ha facilitat molt la tasca dels voluntaris implicats en l’estudi dels ratpenats.

Projecte inactiu

Bat Tune

Projecte inactiu

Battune

unitats venudes

battune

5.643 usuaris l’any 2015

Entitat

Entitat

Empresa

El Museu de Ciències Naturals de Granollers, entitat capdavantera en l’estudi de la fauna i especialment dels quiròpters (ratpenats), i l’Associació Galanthus, entitat vinculada a l’estudi i la divulgació del medi natural, no tenien a l’abast aquesta tecnologia, però l’entrada en escena, fruit d’una casualitat, de l’empresa Zolertia, empresa de disseny d’equips electrònics amb molta experiència en sistemes de comunicacions sense fils, els va dur a treballar conjuntament en aquest projecte.

battuneEs tractava de fer un receptor a un preu raonable, de menys de 100 €, que captés els crits d’alta freqüència dels ratpenats i els convertís en audibles per fer-ne el seguiment sense haver-los de capturar”, diu Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El BatTune és, doncs, un producte dissenyat, desenvolupat i fabricat a Catalunya, que s’ha anat actualitzant fins a arribar a una tercera versió, que és la que a hores d’ara es ven arreu del món a través d’un distribuïdor català que disposa d’una botiga en línia. L’aparell té un ús familiar i és molt adequat per a activitat educatives i seguiments amb voluntariat.

+

Els beneficis del tàndem

Aquesta relació s’ha mostrat molt profitosa per a totes les parts. D’una banda, les entitats que estudiem els ratpenats hem aconseguit una aplicació tecnològica a un preu raonable, hem pogut estendre l’aplicació a la xarxa de voluntaris implicats en els estudis, i hem facilitat la tasca dels educadors amb un aparell senzill d’utilitzar”, explica Xavier Puig, de l’Associació Galanthus.

I per a Zolertia ha suposat poder comptar amb les dues entitats en l’anàlisi dels requisits del producte, la qual cosa ha afavorit que el fruit d’aquesta col·laboració sigui tècnicament tan vàlid com el de la competència, que actualment està constituïda per un grup d’unes cinc empreses, amb la predominança d’una de sueca, que és la que fa més temps que és present en el mercat i la que té més bagatge. I a més, amb l’avantatge que aquest producte català té un preu molt competitiu en el mercat.

Hem trobat un nínxol de mercat en el qual ara competim amb empreses capdavanteres a escala internacional i que treballa des d’aquí promovent el Made in Catalonia”, remarca Marc Fàbregas, de Zolertia.

Projectes relacionats

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 

Vi, ratpenats i papallones

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues. Les papallones aliades per la pol·linització dels conreus.

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem