Economia Circular: una oportunitat de col·laboració entre empreses i ONGs

1/3 - (1 vote)

La reutilització de materials està sent una manera relativament fàcil per a les empreses de col·laborar amb ONGs ambientals. De fet, moltes empreses llencen i gestionen com residu materials que poden ser un recurs útil per als projectes de moltes entitats ambientals.

La majoria d’empreses no són conscients que algunes de les coses que llencen podrien tenir no solament una segona vida, sinó que tenen un valor de cara a fer possibles projectes en curs que estan desenvolupant les entitats, reduint el cost econòmic i ambiental de l’adquisició de productes nous. Això sí, no tot s’hi val! Els materials han de estar en bones condicions i no estar contaminats per substàncies perilloses. 

Hi ha molt  més potencial del que ens imaginem. En són un clar exemple moltes de les donacions que s’han fet en els darrers anys. Les capses nius instal·lades en el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà entre l’any 2013 i el 2016 es van construir a partir de capses de fusta de molt bona qualitat donades per la fàbrica de Siemens de Cornellà a APNAE. En aquest cas, es van aprofitar més de 300 kg de fusta que altrament s’haurien reciclat però això hauria requerit igualment un consum de recursos energètics per transformar-les. A partir d’aquesta iniciativa, l’empresa va estudiar a fons els seus processos, implicant als seus proveïdors, aconseguint eliminar el residu des de l’origen. La mateixa empresa va donar a la Fundació Engrunes 2 bolquets i 3 safates de retenció que equivalen a 930 kg de material en bon estat.  

L’empresa B BRAUN va donar diversos pots de plàstic nets i en bon estat que utilitza l’Associació Trenca per recollir mostres biològiques en el marc dels seus programes de seguiment d’espècies. Aquest envasos també els són útils per conservar materials de ferreteria al taller. L’empresa B BRAUN també va donar 18 carros (684 kg) en bon estat a l’Associació Trenca, la Fundació Boscos de Muntanya i a Club EMAS.

L’empresa Bidons Egara va donar 38 bidons de 60 litres (152 kg) a l’Associació Trenca per al trasllat i conservació de l’aliment destinat als punts d’alimentació en el marc del projecte de conservació dels voltors al Pirineu català i també dos grans recipients de mercaderies a granel (122 kg) que es fan servir per a emmagatzemar aigua als camps de treball.

És increïble la varietat de sectors que hi poden estar implicats, l’empresa Nautor’s Swan del sector del manteniment nàutic, va donar a l’Associació la Sínia i a Posidònia 2021 diversos tipus de corda que van ser utilitzats per a delimitar a l’accés a zones sensibles, en el primer cas. I en el segon,  per al “Vell Marí”, el vaixell que fa servir l’entitat per a les sortides d’educació i sensibilització ambiental.

Aquest tipus de col·laboració és un Win-Win entre les empreses i les entitats, i també en surt beneficiat el medi ambient atès que s’aconsegueix optimitzar recursos aprofitant unes quantes tones de materials i així contribuir a l’economia circular, alhora que es crea l’oportunitat de generar un vincle entre l’empresa donant i l’entitat ambiental receptora.