vi ratpenat

Vi i ratpenats

Els ratpenats uns grans aliats per al control de plagues

Valora el projecte entre 1 i 3

El vi biodinàmic Ratpenat neix del compromís entre el Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la defensa del medi ambient i dels éssers vius que hi habiten. El 60% dels beneficis d’aquest vi es destinen a projectes que tenen com a objectiu divulgar la importància de la ratapinyada en l’ecosistema i en la conservació d’aquest mamífer a l’entorn de la vinya com a eficient insectívor natural.
100%

de les ampolles venudes

60%

dels beneficis del vi es destinen a la conservació dels ratpenats

3351

crits analitzats

0,44

passades/minut de ratpenats per l’estació d’escolta d’ultrasons

Entitat

Empresa

Valora el projecte entre 1 i 3

Des del 2013 i fins a l’actualitat, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Celler Credo col·laboren per avaluar l’estat de les poblacions de ratpenats a les vinyes i aplicar mesures per conservar-ne les poblacions.

Els estudis sobre poblacions de ratpenats evidencien que la seva presència ha disminuït a causa de l’abús de tractaments amb insecticides químics al camp i de l’homogeneïtzació del paisatge (eliminació de refugis on es poden establir).

+

Valora el projecte entre 1 i 3

Científicament anomenats quiròpters, els ratpenats esdevenen uns grans aliats per al control de plagues d’insectes a través de la seva integració en l’hàbitat natural de la vinya”, diu Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els ratpenats són insectívors amb capacitat de depredar, cada nit, l’equivalent a la meitat del seu pes (podem parlar de tones d’insectes al llarg de l’any).Vi Ratpenat 2014. Celler Credo

En aquest sentit, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Celler Credo realitzen un estudi per avaluar la relació entre la presència de ratpenats i el descens de la població de la Lobesia Botrana a les vinyes. Aquest insecte, conegut també com a corc del raïm, pon els ous a la pell del raïm i la forada per poder-se alimentar.

El ratpenat, en tenir un vol nocturn igual que el corc del raïm, es converteix en un excel·lent depredador que regula els flagells de manera totalment natural. Només respectant les cadenes tròfiques i cercant l’harmonia entre els éssers vius que habiten les vinyes aconseguim ecosistemes en ple equilibri, sense recórrer a insecticides ni pesticides”, detalla l’enòleg Joan Rubió. Per aquest motiu, s’han instal·lat caixes niu a les vinyes del Celler Credo (a Cal Rossell de la Serra, a Cal Mota i a la Pedra Blanca) amb la idea de facilitar refugi a aquests animals.

Aquest mamífer arrossega llegendes negres i falsos mites que han malmès la seva imatge i conservació, quan en realitat són totalment inofensius i uns grans aliats dels humans i la natura”, afirma Carles Flaquer. Per la seva capacitat de controlar poblacions d’insectes i dispersar llavors de plantes, així com per la seva acció pol·linitzadora i bioindicadora, els ratpenats són considerats el grup d’animals més important per a l’humà després de les abelles.

A part del suport de mecenatge, Celler Credo destina el 60% dels beneficis d’aquest vi a projectes que tenen com a objectiu la conservació del ratpenat a l’entorn natural com a eficient insectívor natural”, explica l’enòleg Ton Mata, del Celler Credo.

Ja han sortit a la venda les anyades de 2013 i 2014. A partir de l’octubre d’aquest any, estarà disponible la collita de 2015.

RATPENAT

Projectes relacionats

Valora el projecte entre 1 i 3

Projecte Òliba

Un residu que esdevé un recurs per a la conservació de la biodiversitat

 

Veure tots

Contacta'ns

Si vols saber més sobre Tàndem